G10 | Grupul de Acţiune Locală

A A+ A++

Borszék

  borsec

A hagyományos írott szakirodalom elég nagy teret szentelt e településnek , lévén hogy a l9-2o. században Európa szintu fürdotelepülés voltunk . Kurz Antal 1844-ben azt írja Borszékrol , hogy Erdély leghíresebb üdülohelye . Valóban szénsavas vize ismert volt nemcsak Magyarországon , de Bécsben , Konstantinápolyban , Londonban is . Az arisztrokrácia kedvenc nyaralóhelye volt . 1776-ban báró Bánffy Dénes , rá egy évre Buccov császári és királyi generális , Erdély foparancsnoka is megfordult Borszéken . Az 18oo-as évek elején itt nyaralt Gróf Thorotzkai , Rédey és Bánffy , késobb báró Teleki József , Bruchenthál József , Vesselényi gr . Felesége , báró Bornemissza Pál , Szathmári Papp Károly festo és fényképész , Bibescu fejedelem és felesége , Vasile Alecsandri (l848) , Haller József , a székely huszárezred alezredese (l843) , gr . Lázár Miklós , Zsigmond és József , Blaha Lujza , a magyar nemzet csalogánya , Bornemissza Zsuzsánna (l882-l884) , br . Jósika Miklós (l846) és még sokan mások .

Megfordult városunkban a tudományos világ megannyi szakembere : Kováry László (l84o) , Charles Bonner geológus , angol utazó , (l862) , br . Orbán Balázs (l863) , Emil Pop oslénytankutató (l936) , Pávai Vajna Elek , geológus (l857) , Szonyi Béla (l955) .

Folytatni lehetne a felsorolást , de nem érdemes . Ama mélyponton lévo fürdohely egy új tavasz elott áll . Beindult a privatizálás és remélhetoen a közeljövoben újra a régi fénykorát éli ez a jobb sorsot érdemlo  kisváros . Köszönjük , hogy érdeklodött és készségesen adunk bovebb felvilágosítást az érdeklodoknek !

G10