G10 | Grupul de Acţiune Locală

A A+ A++

Gyergyóújfalu

ujfalu

Erdély keleti részén, a Hargitai és Görgényi havasok találkozásánál fekszik Gyergyóújfalu. Névadója a hasonló nevű Hargita megyei nagyközségnek, amelynek még része Gyergyótekerőpatak, Gyergyókilyénfalva, Szenéte és Gyergyólibántelep.

Ha egészen pontosan akarjuk meghatározni földrajzi helyét, akkor elmondhatjuk, hogy a 46° 38′ északi szélességi kör és a 25° 36′ keleti hosszúsági kör találkozási helyén található, a Gyergyói-medence délkeleti csücskében.

A község a Visszafolyó patak mentén, észak-kelet – dél-nyugat irányban, középső része nyugat-kelet irányban, majd a déli része két ágban, észak-dél irányban helyezkedik el. Ezeket az utóbbi részeket átszeli a Maros. A marosmenti részek tengerszint fölötti magassága 748 m, a központi részeké 756 m. Tehát a település területe majdnem sík, csupán észak-dél és kelet-nyugat irányban van egy kis lejtése.

A község nyugati szomszédja Gyergyócsomafalva, északon már összenőtt Kilyénfalvával, a keleti szomszédja pedig Vasláb. A mezei és erdei területek határosak Csíkkarcfalva, Csíkdánfalva, Zetelaka és Varság községek területeivel.

G10