G10 | Grupul de Acţiune Locală

A A+ A++

Teritoriul acoperit

Teritoriul acoperit: 

Voșlăbeni

primaria

Comuna se află în interiorul Carpaţilor Orientali, în partea de sud-est a depresiunii Giurgeului, la o altitudine între: 820m (la ieşirea din Voşlăbeni spre Gheorgheni) şi 960m (staţiunea Izvoru Mureşului).

Teritoriul administrativ al comunei se învecinează la nord cu localitatea Valea Strâmbă, la nord-vest cu comuna Suseni, în partea de sud cu comuna Cârţa, iar în partea de est cu comuna Sândominic. 

Tulgheș

biserica-de-lemn-din-tulghes

Comuna Tulgheș este asezată în partea de nord-est a judetului Harghita, la o altitudine de medie de 650 m, pe cursul inferior al râului Bistricioara, care izvorăște din Călimani, de la o altitudine de 1.350 m si strabate in total 68,5 km, din care aproximativ 10 km in comuna Tulgheș. Bazinul hidrografic al Bistricioarei, pe teriotriul comunei Tulgheș, este format din pâraiele : Putna, cel mai important afluent de pe dta (circa 20 km), care adună apele pâraielor de munte, : Putna Intunecosa, Fighes, Sumuleu, Rezu Mare, Diacul de Jos, Diacul de Sus, Paraul Marc, Baratelul si Pintecul, care izvorăște de sub muntele Chichera (1.327 m), formand « hotarul » dintre Munții Higheșului si cei ai Bicazului Superior, iar la est, Ceahlăul.

Suseni

ujfalu

Se află la distanţă de 12 km vest de Gheorgheni, pe DN 12, apoi pe DJ 138, sau prin Joseni şi Ciumani prin DJ 126. Sudul localităţii se numeşte Mureş Sat (2 km). Datina veche – neconfirmată însă de documentele vremii – susţine, că satul şi-ar fi primit numele după distrugerea de către tătari a satelor Katorzsa şi Gálfalva şi recolonizarea zonei în 1707 (Satul nou).

Remetea

gyergyoremetei-polgarmesteri-hivatal

Remetea, este una din marile localităţi ale judeţului Harghita, situată în partea de nord-est a Depresiunii Gheorgheni (sinonim: Depresiunea Giurgeului), la poalele munţilor vulcanici ale Gurghiului la o altitudine de 750 m.

Astfel a descris Balázs Orbán poziţia geografică a comunei: “Remetea, vizavi de Ditrău, pe partea stângă a Mureşului, se întinde romantic în valea pârâului Pietrii.”

Lăzarea

szarhegyi-polgarmesteri-hivatal

Comuna Lăzarea este una dintre cele mai vechi aşezări ale depresiunii Gurghiului formând, alături de alte 8 comune şi un oraş ŢINUTUL GHEORGHENIULUI.

Vatra localităţii se află la 5 km nord de Gheorgheni, la poalele muntelui Szármány (967 m), la o altitudine de 770 m. Este accesibil prin calea ferată – linia 400 Braşov – Deda respectiv pe DN 12 şi spre Joseni, pe DJ 126A.

Comuna Lăzarea, are primele însemnări care datează din anul 1200, începând din acest an ea fiind martoră la numeroase evenimente istorice.

Joseni

alfalu

Ditrău

gyrgyoditroi-templom

Situat în partea central-vestică a judeţului Harghita, la nord-vest de oraşul Gheorgheni, localitatea Ditrău se află în partea centrală a bazinului Giurgeului, cu un teritoriu administrativ de 11449 ha, între văile pârâurilor Ditrău şi Martonka, afluenţi ai Mureşului.

Înălţimea medie a Ditrăului este de 742 metri deasupra nivelului mării

Denumirea oficială a comunei este DITRĂU, în limba maghiară GYERGYÓDITRÓ. Este o comună de categoria a II-a, rang IV, cu statutul de autoadministrare.

Corbu

Gyergyóholló

Ciumani

csomafalvi-plebaniatemplom

Comuna Ciumani (în limba maghiară: GYERGYÓCSOMAFALVA) este exemplul tipic al convieţuirii reciproce comunitate-natură. Aici trăieşte o comunitate cu o pretenţie şi capacitate de autoadministrare locală puternică. Calitatea vieţii este definită prin valorile creştine europene şi valorile tradiţionale secuieşti. Infrastructura instituţională este dezvoltată. Economia este definită de întreprinderile locale viabile şi competitoare bazate pe resurse locale. Membrii comunităţii trăiesc în siguranţă socială.


Ne mândrim cu

Tradiţia populară locală (arhitectura tradiţională din lemn, ingeniozitatea mesteşugarilor locali, dansurile şi cântecele populare, etc.), economia locală foarte dezvoltată (200 de întreprinderi micro, mici şi mijlocii), tradiţia glorioasă de 40 de ani de hochei pe gheaţa „Ciumani – fabrica de hochei a ţării” (patinoarul natural cu infrastructura necesară, sportivi în selecţionata naţională şi în echipele din divizia naţională, centru de pregătire a copiilor, etc), infrastructura turistică dezvoltată (pensiuni agroturistice, peisaje pitoreşti de munte, pârtie de schi, terenuri de sport, baie de apă minerală, monumente culturale şi istorice, etc), tradiţie şcolară de excepţie (şcoală modernă cu cadre didactice bine pregătite profesional, număr permanent mare al tinerilor care au terminat facultate, existenţa şi funcţionarea Şcolii populare şi a Forumului intelectualilor)

Borsec

borsec

Literatura tradiţională de specialitate acordă un spaţiu semnificativ localităţii noastre , având în vedere că , în secolul 19-20 eram o staţiune de nivel European.

Kurz Anton în 1844 cataloga Borsecul drept cea mai importantă staţiune Transilvană . Într-adevăr apele minerale de aici erau cunoscute nu numai în Ungaria ci si în Viena , Constantinopole , Londra . Era staţiunea favorită a aristocraţiei vremii , în 1776 baronul Bánffy Dénes , după un an Buccov imperial generalissimus al Transilvaniei au avut sejururi aici . La începutul anilor 1800 aici şi-au petrecut vacanţele contele Thorotzkai , Rédey , Bánffy , mai târziu contele Teleki , Bruchenthal , contesa Vesselényi , baronul Bornemissza , Szathmári Papp Károly pictor şi fotograf , principele Bibescu cu soţia , Vasile Alecsandri , contele Lázár , renumita artistã Blaha Lujza şi multe alte personalităţi.Enumerarea ar putea continua , dar nu ne putem limita la evocarea trecutului , ci trebuie să privim cu încredere spre viitor . Primii paşi – e drept timizi – au fost făcute în privatizarea şi reabilitarea staţiunii , şi sperăm în readucerea strălucirii acestei localităţi renumite odinioară !

G10